De ruimte van Laban

Ruimtepakken
Peter Meijer

Al op jonge leeftijd nemen we een lichaamshouding aan die ons het beste “dient”. Het is een houding die ons denken gaat bepalen en ons denken bevestigt diezelfde houding. Wat was er eerder? Die houding of dat denken? Wie het weet mag het zeggen maar feit is wel dat we vaak niets meer aan die houding veranderen. We blijven er als het ware in “hangen”.


lees hier de blog

door Conny van der Heul 28 jan., 2023
Als we iets traumatisch meemaken en we raken daardoor uit balans, dan zoeken we de oplossing in therapie. Het is gebeurd in het verleden, echter blijf je er in het hier en nu last van houden. In gesprekken zal worden geprobeerd de herinnering los te koppelen van het hier en nu. Lukt dat niet, dan wordt er vaak doorverwezen naar EMDR, een inmiddels wetenschappelijk bewezen methode waarbij door afleiding de scherpte van de emotie bij de herinnering eraf wordt gehaald. Prachtig! Veel mensen hebben hier baat bij, gelukkig! Alleen, waarom wordt er niet vaker gekeken naar de rol van het geheugen van het lichaam? Trauma's worden opgeslagen in het lichaam via het dorsale vagale systeem. Wil je hier meet over weten? lees hier de blog
door Conny van der Heul 23 mei, 2022
Interoceptie is het waarnemen van allerlei lichaamsprocessen. Denk aan bijvoorbeeld je hartslag, hoofdpijn, spierverkrampingen, een trillend oog, spierverslappingen. Het meeste hiervan gaat onbewust, net als de meeste zintuigelijke prikkels die je door een dag heen krijgt te verwerken. Als je echter bewust waarneemt wat je ruikt, of hoort, of ziet, merk je pas hoeveel informatie je dat geeft. Datzelfde geldt voor hetgeen je lichaam je vertelt. Maar waarom zou je daar op letten?  Lees hier de blog.
Share by: